2016. március 30., szerda

Céklalében marinált lazac, curry-s lime-os cukkini és sáfrányos burgonyapüré

Tegnap reggel hét órától délig nem volt áram a házban. Odakint a Hild téri riasztó visított különböző hangfrekvenciákon kb. 20 percig, az emberek ugyanúgy siettek a dolgukra az utcán, mint máskor, ebben a fülsiketítő zajban. Aztán csend lett. Teljesen. Kicsit olyan volt, mint a hangterápia, amiről Rita mesélt valamelyik nap, hogy jó nagy hangzavart csinálnak mindenféle hangszerekkel, aztán amikor már nem, akkor élvezik a létrejövő csendet.  Most nem volt választás lehetősége az, hogy bekapcsolom-e a rádiót, vagy az internetet, mert nem tudtam. És azt vettem észre, hogy már nem zavar a csend. Az utóbbi időben rájöttem, hogy úgy tudom magam felvértezni a hétköznapokra, ha juttatok időt saját magamnak. Ilyenkor kapcsolódom saját magamhoz. Áram híján elültettem a virágokat a balkonon, beszélgettem a szomszédokkal, akik szintén kihozták a tavalyról megmaradt virágaikat a sufniból és kitaláltam, hogy mit főzök ebédre. Aztán megcsináltam. Ami a céklában marinált lazacot és a sáfrányos pürét illeti, még mindig a KitchenAid szakácskönyvből inspirálódom, nem tudok betelni vele, a fotóit is imádom.

Mit kortyolj hozzá? Tokaji Sárgamuskotályt, de kizárólag szárazat. Lehet Füleky, Megyer, Patricius,  Majoros, vagy Barta, ez mind nagyon rendben van. Miért ezt? A bor édessége - igen, annak ellenére, hogy száraz bor, van neki egy kis természetes édessége - és könnyedsége illik a cékla és a curry édességéhez. A halételekhez általában jó a sárgamuskotály. Száraz muskotályból a legutóbbi elérhető évjáratot válaszd, ezek a borok 1 - 1,5 évig remekelnek a palackban.

A napot egy laza futás és a várkertben tett séta koronázta meg. A fotóról nem teljesen jön át, hogy mennyire gyönyörűen festette meg a lemenő nap a fákat, a fű zöldjét és a vár külső épületét. Most mindenhol sárga aranyesőlabdák hevernek a fűben, fehér és rózsaszínű pamacsok világítanak az ég kékjében, friss zöld golyócskák díszitik a fákat. Megfigyelted már? Szép tavaszi napokat kívánok!




Céklalében marinált lazac, curryvel és lime-mal fűszerezett cukkini és sáfrányos burgonyapüré



Hozzávalók 2 személyre:
Céklalében marinált lazac

2 szelet friss lazac
2 dl bio céklalé
só, frissen őrölt bors

A lazacot előző nap áztassuk céklalébe és tegyük éjszakára hűtőbe. Amikor elkészítjük, itassuk le róla a felesleges céklalét, sózzuk, borsozzuk és olíva olajon süssük meg, minden oldalát 3-3 percen át.

Cukkini:
1 közepes cukkini
1,5 tk currypor
só, bors
1 fél csokor újhagyma
1 fél lime
2 ek olíva olaj

A cukkinit vágjuk vékony, kör alakú szeletekre, az újhagyma zöld szárát vágjuk le, a maradékot szintén vékony karikákra vágjuk.Az olíva olajon először az újhagymát pirítjuk meg, majd a hagymás olajon a cukkinit pároljuk roppanósra, közben curryvel, sóval, borssal fűszerezzük. Tálaláskor rácsöpögtetjük a fél lime levét.


Sáfrányos burgonyarizottó:
1/2 kg burgonya
1 csipetnyi sáfrány
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín - 0,5 dl víz


Mintha burgonyapürét készítenél, közben fél dl langyos víz és fél dl tejszín keverékében kioldjuk a sáfrányt, ezt majd hozzáadjuk a püréhez, majd enyhén sózzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails